Indah Water Konsortium (IWK) : Cara Mudah Semak Dan Bayaran E-Bill 2023

Indah Water Konsortium atau IWK merupakan entiti terkemuka dalam bidang pengurusan air sisa di Malaysia. Dibentuk pada tahun 1994, IWK memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan sumber air dan alam sekitar negara.

Tugas utamanya adalah mengendalikan dan membersihkan air sisa daripada rumah tangga, perniagaan, dan industri sebelum air tersebut dibuang di kawasan yang sepatutnya.

Dengan pengalaman puluhan tahun, Indah Water berkomitmen untuk menjaga kelestarian sumber air negara sambil memastikan persekitaran yang bersih dan sihat.

Baca Juga: Cara Mudah Mohon Rumah Selangorku 2023 Untuk Kali Pertama

Bayaran Caj Yang Dikenakan

Caj yang dikenakan oleh Indah Water Konsortium (IWK) adalah kepada pemilik hartanah yang terhubung kepada sistem pembetungan. Ini merangkumi rumah tangga, perniagaan, dan industri yang menggunakan sistem pembetungan untuk pembuangan air sisa mereka. Caj ini digunakan untuk menampung kos operasi IWK dalam mengendalikan dan membersihkan air sisa sebelum dibuang semula ke alam sekitar.

Caj ini penting kerana ia membolehkan IWK menjalankan operasinya dengan cekap dan berkesan. Melalui pendapatan daripada caj ini, IWK dapat memastikan penyelenggaraan loji-loji pengolahan air sisa, penyelidikan dan pembangunan, serta program pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat dapat dilaksanakan secara berterusan.

Oleh itu, semua pihak yang terhubung kepada sistem pembetungan akan dikenakan caj ini sebagai sokongan kepada usaha memastikan kebersihan air sisa dan kelestarian alam sekitar.

Indah Water Konsortium Perkenal E-Bill

Rupanya sejak tahun 2018 lagi, IWK telah memperkenalkan perkhidmatan E-Bill yang mana pengguna boleh mendapatkan bil pembentungan melalui saluran emel. Lebih daripada 200,000 pendaftaran untuk perkhidmatan ini telah diterima sejak perlaksanaannya.

Malah IWK juga turut menukar kitaran bilnya daripada empat bulan kepada enam bulan setiap tahun mulai Januari 2020 lagi. Turut diperkenal adalah aplikasi mudah alih di mana pengguna boleh membuat pembayaran atau menyemak bil perkhidmatan dengan mudah.

3 Cara Semakan E-Bill IWK

Terdapat 3 kaedah mudah untuk kita menyemak jumlah Indah Water bill yang perlu dibayar setiap 6 bulan melalui 3 cara di bawah ini:

Semakan Melalui Portal E-Bill:

Ini pula semakan bil Indah Water melalui portal yang disediakan:

Baca Juga: Produk Halal JAKIM 2023: Cara Mudah Semak Status Makanan Tak Halal

Semakan Melalui Aplikasi Android

Melalui cara aplikasi Android, boleh ikut langkah ini:

Semakan Melalui Aplikasi iOS:

Bagi pengguna iOS pula, muat turun aplikasi Indah Water dan ikut saja langkah seterusnya:

Bayaran E-Bill Indah Water (IWK)

Tak susah untuk membayar bil pembentungan ini secara dalam talian. Boleh pilih salah satu cara pembayarannya yang hanya terletak di hujung jari.

Bayaran Melalui Portal Pay-bill:

Bagi yang mahu buat bayaran melalui portal disediakan.

Bayaran Melalui Aplikasi di Android

Bayaran untuk pengguna Android dan jangan lupa Indah Water Login:

Bayaran Melalui Aplikasi di iOS

Ini pula caranya bagi bayaran pengguna iOS:

Bayaran Melalui Perbankan Internet (JomPAY)

Yang tiada aplikasi, boleh terus buat bayaran melalui saluran JomPay:

FAQs:

Q: Apa yang berlaku jika saya tidak membayar bil Indah Water?

A: Jika anda tidak membayar bilnya, anda mungkin akan menghadapi gangguan dalam perkhidmatan paip dan rawatan sisa domestik. IWK memerlukan pembiayaan untuk menjalankan operasi mereka, dan tidak membayar bil anda boleh menyebabkan masalah kesihatan awam.

Q: Bolehkah saya menangguhkan pembayaran bil ?

A: IWK biasanya tidak membenarkan penangguhan pembayaran bil. Walau bagaimanapun, jika anda menghadapi masalah kewangan yang serius, anda boleh menghubungi mereka untuk mencari penyelesaian yang sesuai.

Q: Bagaimana saya boleh menyemak baki bil saya?

A: Anda boleh menyemak baki bil anda dengan melayari laman web rasmi dan log masuk ke akaun anda. Anda juga boleh menghubungi mereka melalui talian untuk maklumat lanjut.

Q: Adakah ada diskaun untuk pembayaran awal?

A: IWK tidak menawarkan diskaun untuk pembayaran awal pada masa ini.

Q: Bolehkah saya memohon pengurangan bil Indah Water?

A: Sekiranya anda berhak untuk sebarang pengurangan atau bantuan, anda perlu menghubungi secara terus untuk maklumat lanjut.

Q: Bagaimana untuk menghubungi Indah Water Konsortium?

A: Untuk maklumat lanjut, sboleh hubungi IWK melalui saluran berikut:
Laman web: https://iwk.com.my/home#
Alamat : No 44, Jalan Dungun, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia.
Telefon : +603 2780 1100
Faks : +603 2780 1101
Facebook : https://www.facebook.com/IndahWaterKonsortium/

Baca Juga: Cara Renew Roadtax Kereta Online. Mudah Dan Cepat Dapat

Indah Water Selangor

Bagi mereka yang tinggal di Selangor, boleh je terus berkunjung ke Insah Water Shah Alam di HQ untuk sebarang pertanyaan mengenai Indah Water Payment atau perkara lain di alamat seperti di bawah:

Indah Water Konsortium (Unit Shah Alam):

Lot 14102, Persiaran Gerbang Utama,

Bukit Jelutong, 40150 Shah Alam, Selangor

Google Maps: Klik Sini

Leave a Comment

error: Content is protected !!