Marina Bashah Jadi Part Time Blogger, Walau Gaji Lumayan Sebagai Engineer

Marina Bashah | Siapa sangka pendapatan secara part time sebagai seorang blogger mampu memberi pulangan lumayan. Biarpun sibuk dengan kerjaya tetap sebagai engineer di sebuah syarikat pembetungan dengan gaji lumayan, namun pemilik nama Normarina Bashah kini mampu tersenyum bangga.

Ternyata kesibukan dengan kerja tidak pernah dijadikan alasan untuk terus menulis dalam blog diberi nama marinabshah.com. Malah ibu kepada 3 orang anak memberitahu sentiasa ada masa untuk menulis dalam blognya yang dibina sejak tahun 2009.

Tempoh 12 tahun menulis di marinabashah.com ini memberi keseronokan berganda apabila mampu tambah duit poket kerana blog marinabashah.com ini mempunyai lebih 3 juta view sejak belajar menulis menggunakan SEO.

marina bashah

Marina Bashah Berblogging Sejak 2009

Menurut Marina Bashah, sejak 2019 hingga kini, blog marinabashah.com lebih menekankan kepada penulisan SEO. Biarpun sedikit payah tetapi hasilnya mampu buat empunya blog tersenyum lebar. Jangan tak percaya Hasil pembelajaran mengenai SEO, dari tahun 2019 sehingga tahun 2022, view blog Marina telah mencecah 3 juta viewer.

Beberapa artikel yang dikongsikan di blog Marina mendapat kedudukan first page di Google search, salah satunya adalah perkongsian mengenai Koleksi Resepi Berpantang yang telah mendapat lebih daripada 800 ribu viewer. Menjadi satu kepuasan bagi Marina dapat memberi dan berkongsi maklumat kepada pembaca di luar sana.

Disebabkan kerja hakiki Marina banyak kena pergi outstation untuk meeting, training, workshop dan sebagainya, makanya blog Marina banyak sharing mengenai lifestyle. Marina banyak sharing mengenai aktiviti bersama keluarga seperti pergi bercuti, pengalaman menginap di hotel atau homestay dan tempat makan yang menarik.

Selain itu, disebabkan Marina seorang ibu, Marina juga suka sharing mengenai pengalaman mengandung dan bersalin, tentang parenting dan macam-macam lagi tentang aktiviti persekolahan anak-anak. Baginya inilah informasi paling berguna untuk disalurkan kepada pembaca blog marinabashah.com yang disayanginya.

marina bashah

Dari Seorang Introvert

Jika diimbas kembali pembabitan dalam dunia blogger ini, Maria Bashah hanya seorang yang gemar bermain dengan kata-kata dengan menulis di diari. Dirinya boleh dikatakan seorang yang introvert tetapi suka exposekan diri. Walaupun Marina Bashah ini seorang yang pendiam dan perasaan malu itu lebih tebal dalam diri.

Marina mula mengenali blog apabila diperkenalkan oleh kawan zaman Marina belajar dulu. Katanya dengan blog, dia boleh dapat income. Masa tu Marina gunakan platform Nuffnang untuk dapatkan income tapi ke laut dalam. Kita yang student ni, kalau pasal nak buat duit, terang je mata kan? Semua peluang yang ada untuk buat side income, Marina nak cuba.

Marina mula menulis blog sejak 2009. Masa tu Marina teruja nak kongsikan pengalaman persiapan Marina untuk berkahwin. Pelbagai nama blog yang telah digunakan dan pernah menggunakan blog sebagai platform untuk berniaga. Pada masa itu, semua template blog, Marina hias sendiri. Marina belajar sendiri melalui pembacaan. Kemudian perjalanan menulis blog Marina terhenti kerana kekangan masa.

marina bashah

Belajar Blogging Dengan SEO

Kemudian, kerana minat untuk menulis menebal dalam diri, Marina mula bergiat aktif kembali pada tahun 2019. Pada masa ni, diperkenalkan apa itu domain, adsense dan belajar mengenai SEO. Blog dahulu tak sama dengan blog sekarang, makin complicated. Marina dah tak berapa pandai bab nak ubah template. 99% peratus semua mintak tolong kawan buatkan, dari nak ubah template ke SEO friendly, setup adsense sehinggalah check masalah blog.

Akhirnya kerja keras selama ini membuahkan hasil lumayan. Marina Bashah hanya perlu mencari idea dan informasi bagi memperkemaskan lagi setiap entri yang ditulisnya.

Selain itu, Marina Bshah juga berpeluang buat review produk, food review dan juga review tempat penginapan yang ditawarkan oleh pihak klien. Satu pengalaman yang menarik buatnya kerana dapat bekerjasama dengan klien. Lagi-lagi jika telah mendapat kepercayaan dari syarikat besar yang mahu gunakan khidmat marinabashah.com.

Sooo, bagi korang yang nak mengenali Marina Bashah, boleh follow rapat-rapat di blog marinabashah.com baca dulu dari hati, kemudian nilaikan. Sis percaya korang pasti tak akan merasa rugi melayari setiap entri dalam blog marinabashah.com ini.

Layari juga sitizurinamatsaman.com untuk lebih info

Leave a Comment

error: Content is protected !!