Lifestyle

Amalan Wanita Haid Di Bulan Ramadan, 10 Malam Terakhir

Amalan Wanita Haid Di Bulan Ramadan | Bulan Ramadan adalah bulan untuk kita menggandakan pahala. Bagi seorang wanita yang datang bulan juga tidak terkecuali.

Siapa saja yang tak mahu rebut ganjaran pahala berganda ini walau jika tidak boleh berpuasa dan solat. Namun begitu bagi wanita yang period masih ada peluang untuk merebut amalan pahala berganda ini pada malam 10 terakhir yang amat dinantikan.

Walaupun Allah memberi kita cuti tidak dibolehkan puasa dan solat, tetapi tidak bermakna tidak boleh lakukan sebarang amalan atau ibadah untuk menambah pahala, lebih-lebih lagi di bulan Ramadan.

Banyak lagi amalan yang dicintai oleh Allah dan ibadah sunnah lainnya yang dianjurkan untuk melakukannya.

Amalan Wanita Haid Di Bulan Ramadan

Amalan Wanita Haid Di Bulan Ramadan

Pertama: Banyakkan Sedekah

Seperti yang diketahui, amalan sedekah di dalam bulan Ramadhan mempunyai ganjaran yang amat besar di sisi Allah S.W.T. Dalam isu sedekah, tidak disyaratkan bagi seseorang itu akan suci dari sebarang hadas. Justeru, seseorang wanita meskipun berada dalam keadaan haid masih boleh mendapat ganjaran pahala bersedekah ini di dalam bulan Ramadhan dengan kadar yang termampu.

Kedua: Perbanyakkan Doa dan Zikir

Bagi orang perempuan yang haid, mereka digalakkan untuk membaca doa-doa dan juga zikir-zikir semasa berada di dalam bulan Ramadhan. Antaranya adalah seperti yang dianjurkan dalam sebuah riwayat daripada A’isyah R.Anha beliau berkata:

يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ وَافَقْتُ لَيْلَةَ الْقَدْرِ مَا أَدْعُو قَالَ تَقُولِينَ اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Maksudnya: Wahai Rasulullah, apakah pandangan kamu sekiranya aku bertemu dengan lailatul qadar apakah yang patut aku berdoa ? Maka kata Nabi S.A.W: ‘’Ucapkanlah: Ya Allah, sesungguhnya Kau maha Pengampun, dan Kau sukakan pengampunan, maka ampunkanlah aku’’.

Amalan wanita haid di bulan ramadan

Ketiga: Memberi Makan Kepada Orang Berbuka

Boleh juga bagi orang yang dalam keadaan haid untuk memberikan makanan kepada mereka yang berbuka puasa. Hal ini antara perkara yang mendatangkan pahala yang besar kepada pelakunya. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Khalid al-Juhani R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Maksudnya: Sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa dia akan mendapat pahala yang sama dengan orang yang berpuasa dalam keadaan pahala orang tersebut tidak berkurangan sedikit pun.

Riwayat Al-Tirmizi (807)

Bahkan kata Imam Izzuddin Al Izz bin Abd al-Salam dalam menjelaskan fadhilat memberi makan kepada orang yang berpuasa: ‘’Sesiapa yang memberi makan kepada 36 orang yang berpuasa dalam sepanjang tahun, maka dia akan mendapat pahala berpuasa selama setahun’’. Rujuk Maqasid al-Saum, Izz Abd al-Salam (Hlm. 18).

Ini kerana, setiap kebaikan yang dilakukan oleh seseorang itu akan mendapat 10 ganjaran pahala seperti yang disebutkan dalam firman Allah S.W.T:

مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا

Maksudnya: Sesiapa yang melakukan suatu kebaikan maka baginya sepuluh ganjaran pahala.

Surah Al-An’aam (160)

Justeru apabila seseorang itu memberi makan kepada 36 orang yang berpuasa maka dia akan mendapat ganjaran puasa sebanyak 36 kali. Kemudian pahala tersebut digandakan kepada 10 kali bagi setiap satu maka keseluruhannya dia akan mendapat 360 ganjaran dan ia merupakan jumlah hari dalam setahun mengikut kalendar hijrah.

5. Gandakan Amalan Bersedekah

Pada bulan puasa ini bulan untuk kita mengejar lakuka amalan bersedekah. Ini kerana dijanjikan pahala berganda oleh Allah. Salah satunya dengan bersedekah. Lebih elok memberi pada sanak saudara yang memerlukan sebelum melihat insan lain yang juga kurang berkemampuan. Tidak semestinya banyak, yang sedikit juga memadai jika mampu beri kegembiraan pada orang lain.

6. Rajin Hadirkan Diri Kelas Agama Tambah Ilmu

Selalunya amalan ini dilakukan di masjid-masjid dengan menjemput penceramah memberi tazkirah berkenaan ibadah puasa atau perkongsian ilmu Tauhid iaitu dalam memuji dan memperkatakan kebesaran Allah SWT. Kalau tidak boleh hadri, lihat sahaja rakaman dalam youtube atau secara medium online lain. Cuma lebih afdhal kalau gerakkan kaki ke masjid untuk menambah ilmu di dada. Ada juga yang menganjurkan majlis tadarus dan tadabbur sepanjang bulan puasa.

Amalan wanita haid di bulan ramadan

7. Menjauhi Larangan Agama

Jangan sesekali kita melakukan perkara yang tidak disukai Allah. Jauh terus larangan agama dan salah satunya ponteng berpuasa. Puasa adalah Rukun Islam ketiga yang wajib dipatuhi ketika di bulan Ramadan kecuali disebabkan perkara yang dibolehkan dalam Islam.

8. Memperbanyakkan doa terutama pada malam Qimullail sebagai gantikan kepada solat yang diharamkan.

Inilah juga masa untuk memperbanyakkan berdoa memohon keampunan kepada Allah. Mintalah apa sahaja denganNya dengan hati yang ikhlas. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar setiap apa yang dihajati hambaNya. Terutama di malam 10 terakhir, sangat digalakkan mempertingkatkan amal ibadah kepada Allah SWT.

Sesungguhkan Allah itu Maha Adil, Dia yang mendatangkan hadi dan Dia juga mendatangkan hikmah di sebaliknya.

Baca Permohonan Rayuan Haji 2023 Online, Tips Mudah Guna Aplikasi THiJARI

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!